Na jiné diskusi se rozebírá téma ohledně výnosu při koupi participace ke konci splátkového období - např. ve třetí třetině. doposud jsem měl pocit, že přepočet podílu pro sekundár je udělaný takovým způsobem, aby kupující vydělal na podílu participace měsíčně to samé, jako původní investor.
Přikládám komentář diskutujícího:
“Pri anuitnim splaceni se nejvetsi cast uroku plati na zacatku. Kdyz zbyva par mesicu, je to skoro jen jistina. Proto to za me nedava smysl kupovat…”
Kde je tedy pravda?? Prosím o polopatické vysvětlení laikovi. Děkuji.
Zdravím, koukněte na zotify.cz … dá se tam najít i výpočet pro konkrétní půjčku. Největší část úroků je sice na začátku, ale na Zonky musíte vzít v úvahu,že první splátky Vám jako investorovi přijdou ponížené o poplatek Zonky. Aspoň za mne je nejlepší získat půjčku poté,co je zaplacen poplatek Zonky . To jestli budete úročit 200Kč na 3% v jedné půjčce a nebo ve 4 půjčkách po 50Kč na 3% je jedno. Úročíte stále 200Kč 3% ročně po nějakou dobu.
Přesně tak. Nějakej jantar na tom zmiňovaném foru vymyslel, že na začátku jsou největší úroky a ke konci" jen" jistina. Možná mu vlezlo na mozek, že mu v Lotyšsku prodlužujou půjčky a zadržujou eura
Měl částečně pravdu. Ale na začátku mi klient dluží třeba těch 200,- a z toho platí úrok. Za 7 let už dluží třeba jen 2,- a platí úrok jen z těch dvou korun.
Takže jak tu již padlo: je jedno, zda držím ve stejném ratingu 1 participaci za 200,- na 84 měsíců, nebo 100 participací za 2,- a neustále reinvestuji do dvoukorunových participací (protože zbývá třeba už jen jedna splátka), ve výsledku vyděláte stejně.
Jednoduše řečeno: zbývající jistina je úročena daným úrokem ať je jakkoliv vysoká, jakkoliv “dlouhá”
@TOSEMJA pokud správná odpověď zazní ze strany investorů, odpověď z naší strany již není úplně třeba, jinak bych případně nepravdivé informace uvedla na pravou míru