Dobrý den,
nešla by v rámci okna “moje investice” vytvořit možnost vytvoření vlastního seznamu/kategorie participací, do kterého bych přidal vybranou participaci manuálně? Něco jako lze třídit e-maily podle kategorií. Nebo k jednotlivé půjčce dát si vlastní poznámku?
Uvedu příklad:
-Sleduji některé problematické půjčky, které mají zpoždění 15-45 dní se splatností, ale vím, že zákazník půjčky pravidelně splácí, jen mu třeba před 5 měsíci vypadla jedna splátka, se zonky si nedomluvil odklad o měsíc, a tak například půjčku z dubna splatili v květnu, z května v červnu atd… a prostě se mu nedaří tu jednu splátku dohnat. Nedá se říci, že by byl neplatičem, spíše měl jednou smůlu (neočekávané výdaje atp.).
-Pokud se rozhoduji o umístění participace na sekundární trh, je z pohledu filtru “problematických půjček” pro mě podstatné rozlišovat participace, které se v seznamu ukazují 1) poprvé, 2) naopak stále s chybějícími 2+ splátkami po sobě, které zákazník přestal platit a pak těch, kteří jsou mezi tím.
-Ty MEZI tím bych označil, že jejich platební morálka je v podstatě dobrá, jen s malým opakovaným zpožděním (takoví ti, kteří třeba polovinu měsíce jsou “aktuálně po splatnosti” a druhou polovinu “v minulosti po splatnosti”). To pro mě neplatič není. Dokonce mi je jedno, jestli svou půjčku splatí po plánovaných 60 měsících, nebo po 61,5 měsících… lepší, než kdyby byla participace zesplatněna, nebo bych ji zbrkle prodával na sekundáru se slevou přes 10 % hned po 15-30 dnech. Každý má jiný práh tolerance, a někomu by třeba nevyhovovalo, že neplatič splatí půjčku o 2 měsíce později, než je plán, ale já tuto toleranci bych připustil.
- Zároveň však pro ochranu své investice potřebuji si tyto participace vyselektovat/vytipovat, abych je blíže sledoval v průběhu času a právě k tomu bych rád využil doplnění funkce “můj seznam” nebo “moje poznámka”, abych se k těmto půjčkám měsíc, co měsíc nevracel v seznamu problematických půjček, když se pohybují v kategoriích “X” až “X+30” dnů po splatnosti.
Chápu, že by toto vylepšení mělo být nějak omezeno - Například v jednom seznamu bylo max. počet půjček (třeba 100-200) / max. počet seznamů apod., ale investorovi / superinvestorovi by se lépe orientovalo ve svých participacích, obzvlášť když jich má aktivních přes 1000.
Další zlepšení ohledně půjček které jsou “Aktuálně v pořádku”, ale v minulosti nebyly, mě napadá přidání 3. kategorie “po splatnosti naposledy před X měsíci/dny” s pevnou dobou (např. 2/3/6/12 měsíců). Podle mě půjčka, co byla “v minulosti po splatnosti”, a to jen 5 dnů první splátka a dalších 20 splátek včas si nezaslouží tvrdý štempl “v minulosti po splatnosti”, když se rozhoduji, jako investor, které participace pošlu na sekundár.
Díky za zvážení a odpověď