Pokud to byla reakce na mě, tak jsem si to přečetl 3x, ale stejně nechápu, co jste tím chtěl říct. Zda něco rozporujete z toho co jsem napsal, nebo jak to vlastně bylo myšleno.
Zkusil bych to počtvrté, třeba to tam naskočí.
OK, takže jen nevíte jak Zonky funguje. Pak je další debata zbytečná.
Hezký večer.
Zonky to nedělá pro dobrou věc, ale pro prachy.
Váš omyl však tkví v tom kde svoje peníze Zonky bere. Zonky (platforma, zprostředkovatel) se živí od dlužníka z poplatku za poskytnutí půjčky a od investorů z poplatku z investovaných peněz. Pokud nějaká půjčka zkrachuje, tak o své peníze nepřichází, jen nerealizuje další zisk z investorských poplatků z nesplacené části půjčky.
Institucionální investor Zonky, kterým je (alespoň formálně) někdo jiný, než Zonky - platforma, je pak ve stejném postavení jako kdokoliv z drobných investorů, má jen dvě výhody: k nově vypsaným participacím se dostane jako první a v tu chvíli si z nich může ukousnout kolik chce. Zisk realizuje z přijatých úroků, a naopak pokud půjčka zkrachuje, tak nezaplacená část je jeho ztrátou. Institucionální investor Zonky tak stejně jako každý z nás potřebuje svoje portfolio nějak “ladit”. Když povinně dokupuje to “nezajímavé” (třeba 2.99%), tak úměrně k tomu si pak dobere i další úrokové míry. Čím víc na něj zbude “plevele”, tím víc si pak vybere i pšenky včetně zlatých klasů - a právě k tomu využije ty svoje dvě výhody.
Rentiér se pak na trhu participací chová úplně stejně.
Institucionální investor (tedy ten, kdo investuje peníze) je nyní HomeCredit. Mělo jich být v minulosti i více, ale nakonec z toho sešlo jako z mnoha jiných věcí.
Zonky jako takové realizuje zisk jen ze dvou věcí, poplatky od investorů a vstupní poplatek od klienta při žádosti o půjčku (proto se té nekonkureční nevýhody drží jak slepice flusu). Z úroků jako takových napřímo Zonky nemá nic, ale nepřímo si to vlastně bere z těch poplatků, co účtuje měsíčně investorovi.
To jen k doplnění znalostí těch, co tu investují a přitom ani neví jak Zonky vlastně funguje, ale mají potřebu z ostatních dělat blbce, že @Riky85
Podstatou mého sdělení bylo, že v současné době dává Zonky možnost drobným investorům (P2P) podílet se na většině půjček maximálně z 30% (nedávno ještě 10%). Kromě toho, že to je naprosto nedostatečné k počtu investorů, tak je to v rozporu s prezentací služby jako “lidé půjčují lidem”.
Nelze se tedy divit rozhořčení řady drobných investorů.
To jestli investuje 70% Zonky, nebo Zonky investor (jak se nazývá v platformě) nebo Home Credit je ve vztahu k hlavnímu sdělení nepodstatné. Rozhodně to není drobný investor.
To nerozporuji, ale to je dlouhodobý problém této platformy. Podle mě zásadní problém je v pojetí té služby. Nikdy podle mě nešlo o drobné investory, ale primární účel této služby bylo, aby se Homecredit dostal k další části trhu a nebyl na první pohled vidět (já si třeba od Zonky půjčil, ale od HC bych si nepůjčil z principu). A celé se to schovalo za rádoby P2P platformu.
Ale žádná P2P platforma není spásná, jedu i na dalších a jsou tam zase jiné typy problémů, to si moc nevyberete. Každopádně “Lidé lidem” je tu trochu off-topic.
Ze ten email od Zonky byl upatlanej od medu. To ti chteli namazat med kolem pusy
Jinak si nejsem jist sloganem " Lide pujcuji lidem". Myslim, ze posledni dobou je to " Lide lidem " a to se uz da vysvetlovat zase jinak po vypadnuti slova " pujcuji". Mozna je to prechod ke sloganu ““Banka lidem” a nasledne " I banku muzete mit radi”
Nejsem velkym pisatelem zde na Foru, ale lze si vsimnout, ze tak jak narostl pocet stiznosti na novou appku ci nemoznost investovani, tak podil odpovedi od Zonky je jak safranu :’-) obdobne jako na trzisti jen v opacnem gardu