@Zebra-Iva abych si s Vami nepsal jen pres mail… Kolacovy graf mi prijde lepsi, ale je pravda kdo umi pocitat, a to by meli umet vsichni investori, tak si to muze secist… Ma investorska strategie se vyviji a upravuje. Vzhledem k tomu, ze mam za sebou pres 2000 investic, dokazu z tech dat jiz neco malo vycist a castecne pracovat s pravepodobnosti… Zajimavejsi je proto udaj aktualniho vynosu nez nejaka vykonnost. V momente kdy prestanu investovat me spis bude zajimat opet aktualni vynos (podivam se jaky mam aktualni vynos ted a pred mesicem a vidim, co se kde nepovedlo) a pro pripadny exit prodejnost portfolia, ktere zle prodat na sekundarnim trhu. “Z hlediska velkých dat - mají štěstí.” - ale o to jde kazdemu investorovi, najit ty spravne bezproblemove pucky… Jinak samozrejme vsechny vypocty musime brat orientacne, vetsinou to je presny soucet nepresnych cisel . Ano to vim, ze v exportu penezenky to je rozdelene a lze to spocitat ale kdyz drzite v ruce telefon, tak se to pocita blbe Me ted napadlo… Bylo by fajn, kdyz by v exportu investic byla videt moznost prodeje na sekundarnim trhu spolecne s castkou (ale to sem nepatri).
@miloslav.divis nemuzete napsat, ze aktualni vynos je zavadejici a nepravdivy. Aktualni vynos je spocitan k urcitemu datu a casu. To co platilo dnes nemusi platit samozrejme zitra, takze aktualni vynos, ktery byl tento mesic 20% muze pristi mesic smrsknout treba na 5%. Ale i tech 5% je dalsi mesic aktualni vynos. To, ze se aktualni vynos 5% priblizi k vykonnosti je jina pohadka. Bylo by to skvele, kdyz by se mohlo prodavat portfolio za aktualni vynos, ale dal bych tam podminku, ze kupujci musi podepsat, ze si je vedom toho, ze aktualni vynos je to nerealne maxim, ktere z 99,999999% nedostane (takze zakonite prodela).
@danny14714danny ted se divam na vas dotaz. Predpokladam, ze vasich 8% bylo vycteno z aktualniho vynosu a ty 3% z vykonnosti portfolia. Aktualni vynos je aktualni nikoli budouci. Ja pisu porad, ze tam meli nechat obe hodnoty a misto ocekavany vynos dat vykonnost portfolia. Pak jsou z toho lidi zmateni, jak lesni vcely…
@Zebra-Iva myslim si, ze uz na 8 mesicich pravdepodobnost selhani zacina docela klesat. Ale samozrejme 2 roky, jsou 2 roky… Co prosim u Zonky znamena pojem kratkodoba pucka, do kolika mesici je tak pujcka pocitana? Ja beru, ze ty pujcky napravo na 84 jsou vice rizikove nez ty same na treba 36 mesicu (bavime se o stejne castce pujcky).