Mám dotaz. Bylo to už několikrát popsáno,přes to se omlouvám jestli jsem nenalezl svůj problém.
Na Zonky jsem začal investovat jako pozdější výběr v důchodovém věku. Nicméně Zonky nás zklamalo. Jsem zaměstnanec tudíž žádná povinnost platit daň pro mě nenastala pokud nemám příjem vyšší než 6 000 ročně. Přesto daňové přiznání vypisuji podle § 10 s tím že do dalších let bych si měl odečítat výdaje oproti příjmům. Nastane doba za několik let, kdy budu mít už jen ty příjmy a ty bych měl zdanit ,ale pokud nebude příjem za ten x rok vyšší než těch 6000kč. ,tak bych přece asi neměl daňové přiznání vůbec podávat pokud jsem zaměstnanec a další jiné příjmy nemám,nebo se pletu?
Je potřeba rozlišovat příjem a zisk, které podle mě zaměňujete. Přijem jsou všechny prostředky které vám přibudou do peněženky, zisk je to co skutečně vyděláte (z téhle částky se platí 15% daň)
Při osvobození od daně se limit 6000 kč počítá s příjmů (nikoli ze zisku)
Pokud vám za rok do peněženky přijde méně než 6000 kč tak skutečně nemusíte podávat daňové přiznání.
Nejsem daňový poradce, takže info je bez záruky.
takže když už se mi vyrovnají náklady které jsem investoval a které se mi vrátili budu na nule ,tak od té doby bych měl platit daň ze zisku ikdyž bude pod úrovní 6 000. Čili daň zaplatím dejme tomu při posledním roce kdy mi dojdou všechny příchozí splátky i z částky 20 kč.??
Měl by jste podávat daňové přiznání pokaždé když váš příjem přesáhne 6 000 kč. I když po odečtení nákladů vyjde daň nula, tak musíte podat daňové přiznání.
Pokud budete mít příjem větší než 6000 a zisk např. 20 kč, tak ano zaplatíte daň ze zisku 20 kč a musíte podat daňové přiznání.
Dotaz ohledně daní, v roce 2020 jsem neměl příjem větší jak 6000 kč. Tudíž jsem nemsel přiznávat. Za rok 2021 zase nemám příjem větší jak 6000 kč, ale dohromady za 2020 a 2021 už mám více jak 6000 kč. Musím dávat do daňového přiznání nebo se to nesčítá dohoromady za předchozí roky??
Zdravím,
jsem fyzická osoba a mám příjmy ze závislé činnosti. Výnosy ze ZONKY jsem si pro potřeby danění vždy vyzobával z grafu zaplacené úroky. Bohužel za loňský rok jsem si opoměl včas vypsat. Je možné získat tento údaj za leden až červenec?
Předem děkuji.
old.metuzalam
Zdravím. Chápu to dobře, že jste použil zaplacené úroky z toho grafu jako příjem, který jste zapsal do DP a zaplatil z toho 15% daň ?
Ohledně toho grafu, ze kterého jste “to” vyzobával, tak Vám to nebude sedět, protože graf (nepochopitelně) nezobrazuje aktuální zaplacenou jistinu a úrok v daném měsíci, ale pokud se někdo opozdí a přestane platit třeba 5 měsíců po sobě a zaplatí v prosinci třeba těch 5 splátek naráz, nezapočítají se do prosince, ale do těch předchozích měsíců. Už jsem toto jednou řešil s podporou a zkusím to dohledat.
Směrodatný je pro DP příjem a ne úroky. Možná jste rebel a prostě chcete danit každý rok zisk (podle §8) ikdyž jste mohl pohodlněji a hlavně efektivněji a výhodněji danit (já říkám nedanit) podle §10, kde začnete platit daň po reálném zisku a ne po pseudozisku při danění podle §8.
Zonky každý rok připravuje podklady k daním přímo pro Vaše portfolio a můžete si je stahnout. Další věc je případná kontrola z finančního úřadu… Nedokážu si představit, že jim ukážete notýsek kam jste si vypisoval měsíční úroky a podle toho dělal přiznání.
Jinak co se toho danění podle §10, tak to se samozřejmě netýká Rentiérů.
A konečně odpověď na to, zda dohledáte grafy za minulý půl rok, tak si myslím, že nikoliv a navíc je to stejně údaj pro DP nepoužitelný.