Po 1.11. - prodej pujček

Odprodeje budou v zásadě čtvery:

  1. Vynucené - týká se zdravých a výnosných participací. Už dnes mám poměr “co mi lidé skutečně platí” k “očekávaným splátkám” dlouhodobě asi tak 2,5 až 3. Tohle se týká jen participací, které jsou v podstatě zdravé a výnosné. Dokážu si představit, že podobně formou “mimořádných splátek” o ně celkem rychle z portfolia přijdu. I kdyby “mimořádná splátka” znamenala takové malé refinancování bez vědomí dlužníka, kdy mě Zonky ze svého naráz doplatí jistinu, tím mě vyšachuje a úrok za zbylých devět let si bude vybírat pro sebe.

  2. Normální - celkem zdravé participace, kde nebude velký výnos, ale dlužník už se vyprofiloval na málo rizikového. Ty asi nutně vytěsňované nebudou, ale když jí budu chtít prodat, Zonky jí normálně koupí.

  3. Zlevněné - participace s “rozumným problémem” (kdysi dva dny po splatnosti), prodatelná s nějakou větší či menší slevou ve prospěch Zonky.

  4. Žádné - participace s větším problémem (víckrát po splatnosti, zesplatněné…) - proč by je měl kdokoliv kupovat, Zonky nevyjímaje? Tyto participace mi zůstanou celých 10 let, a možná i později, dokud se budou jakože vymáhat nebo čekat na svatého Dyndy.

5 Likes