Odprodeje budou v zásadě čtvery:
-
Vynucené - týká se zdravých a výnosných participací. Už dnes mám poměr “co mi lidé skutečně platí” k “očekávaným splátkám” dlouhodobě asi tak 2,5 až 3. Tohle se týká jen participací, které jsou v podstatě zdravé a výnosné. Dokážu si představit, že podobně formou “mimořádných splátek” o ně celkem rychle z portfolia přijdu. I kdyby “mimořádná splátka” znamenala takové malé refinancování bez vědomí dlužníka, kdy mě Zonky ze svého naráz doplatí jistinu, tím mě vyšachuje a úrok za zbylých devět let si bude vybírat pro sebe.
-
Normální - celkem zdravé participace, kde nebude velký výnos, ale dlužník už se vyprofiloval na málo rizikového. Ty asi nutně vytěsňované nebudou, ale když jí budu chtít prodat, Zonky jí normálně koupí.
-
Zlevněné - participace s “rozumným problémem” (kdysi dva dny po splatnosti), prodatelná s nějakou větší či menší slevou ve prospěch Zonky.
-
Žádné - participace s větším problémem (víckrát po splatnosti, zesplatněné…) - proč by je měl kdokoliv kupovat, Zonky nevyjímaje? Tyto participace mi zůstanou celých 10 let, a možná i později, dokud se budou jakože vymáhat nebo čekat na svatého Dyndy.