Chceme Zonky ještě více posilovat. V investicích proto budeme dál sázet už jen na Zonky Rentiéra

V tom marasmu je tento návrh skutečně jediné alespoň trochu solidní řešení. Přinutit investora odejít, a ještě mu odchod zpoplatnit je skutečně na hraně etického chování a možná i za ní.

Rentiér s negativním výnosem jistě není varianta, nehledě na to, ze 3% z vkladu budou již brzy při předpokládaném vývoji inflace nabízet všechny banky.

Zůstat v režimu dobíhajících investic také není variantou protože to bude výhledově ztrátové, a navíc nikdo nemůže věřit, ze někdo bude držet dobíhající platformu příštích 12 let. Takže rychle pryč. Ale …

Mých dosavadních 6-7% výnosu se rychle rozplyne v poplatcích. Penalizace při prodeji participaci, které byly v minulosti po splatnosti jsou obrovské - další ztráta. Zbytek propadne v nedobytných participacích.

Zajímalo by mne jaké ztráty Zonky namodelovalo pro ty, kteří chtějí ze systému vystoupit a jsou nuceni své participace prodat. Odhaduji to na 5-10% pod nominál portfolia.

3 Likes

Sekundár a slovo OBDOBNĚ - synonyma: analogicky, podobně apod…
Při aplikaci v právních předpisech bychom s užitím slova “obdobně” měli hledat v jiných právních předpisech (pro aplikaci Zonek se v tom raději rovnou ztratit). Jak se ztratit v podmínkách sekundáru už totiž úspěšně praktikují, doteď neznáme výpočet slevy, protože to je jejich know-how, takže se ani nedozvíme, když výpočet změní (“zdokonalí” samozřejmě “obdobně”).

Podmínky sekundáru budou brzy zveřejněny (jak to vidím) = máme je už teď, ale chceme využít hysterie a docílit snížení počtu investorů, abychom těm zbylým, kterých jsme se nezbavili, nastavili horší podmínky při prodeji na ST nadobro. Případně v této hysterii chceme skoupit “zdravé” participace, abychom je mohli nabídnout novým rentiérům, kteří k nám přijdou po této “úžasné” transformaci.

Tipnul bych si, že podmínka pro užití slova “obdobně” bude dočasná (např. první rok od 11/2021 bude možné prodat stejným způsobem). Určitě nebude zavedeno mnohými investory požadované předčasné vykoupení se z participace bez poplatku - vstřícný krok je to, že budeme moci za Zonky vyzkoušet “životnost” půjčky první rok a pak jí teprve prodat Zonkám do rentiéra.

Co se však bude dít po této době může být zajímavější. Já se domnívám, že až bude možné všechny manuální půjčky prodat bez poplatku (11/2022), budou tyto podmínky po nějaké době (cca 06/2023) změněny tak, aby manuální investory donutili odejít definitivně (= zavést poplatek za jakýkoli předčasný prodej participace před skončením splatnosti půjčky).

Tak to prosím řekněte hned, protože všichni víme, že “obdobně” není “stejně”

8 Likes

Vystizeno naprosto presne. Podminky davno znaji, stejne jako daaavno vedi ze konci… ale oznami se v takovou dobu, ktera pro ne bude vyhodna. Kdyby to oznamili ted, lidi zacnou pocitat a prodavat za levno… Potom budou nuceni prodavat za “obdobne” podminky, pochopitelne jednostranne vyhodne

No, já bych tedy úplně nepanikařil…

Výše uvedený argument mi nedává úplně smysl - pokud by se chtěli zbavit manuálních investorů, tak jim pravděpodobně nebudou zvyšovat poplatek za předčasný prodej, k němuž by se snažili je spíše přimět. To by spíše mohli sáhnout ke zvýšení poplatků, nicméně optimisticky očekávám, že Zonky si nebudou chtít úplně zkazit reputaci a k něčemu podobnému nesáhnou.

Ještě jedno drobné pozitivum na té samozřejmě nemilé zprávě by se asi dalo najít - tento způsob exitu je samozřejmě o dost lepší, než kdyby končila platforma úplně celá - takhle má pokračovatele v podobě Rentiéra. Holt celý ten projekt byl dlouhodobě ztrátový a předpokládám, že toto bylo jediné řešení, jak to dostat do černých čísel. Další drobné plus tedy pro zbytkovou část investice může být, že za ní bude stát projekt, který má pravděpodobně větší šanci být výdělečný a sníží se riziko úplného zániku.

Já nepanikařím, ale asi si to nastavím tak, abych do 12/2022 měl jen 1/3 participací ze současného stavu (prodejem dlouhodobých, udržováním krátkodobých půjček).

Myslel jsem to tak, že za rok oznámí například toto: “od června 2023 bude možné prodat na ST jen za poplatek, do května 2023 můžete prodat bezplatně - využijte našich skvělých retro “obdobných” podmínek, jaké jsme měli, když jsme ještě půjčovali lidé lidem.”

Toto je určitě možné, problém vidím v tom, že (pokud se nepletu) tak Zonky nezaručuje odkup participací.

Máte přeci možnost participace nechat doběhnout:

„Dobrý den, @pia, u stáváních investic se nic nemění. Investoři si mohou nechat doběhnout své portfolio a realizovat související výnosy. Proto není důvod participace prodat, protože běží pořád podle stejných podmínek a ty neplánujeme měnit.“

1 Like

Rozumim, ze mate se Zonky nejake plany, ale se zrusenim manualniho investovani opravdu nesouhlasim. Chapu, jak sluzba Rentier funguje, ale pri manualnim zpusobu mam osobni kontrolu nad tim, jake pribehy chci podporit a chci videt pribeh, ktery za nimi je. To je za me jeden z hlavnich duvodu, proc Zonky pouzivam - bavi me prochazet pribehy, videt, na co si lide aktualne nejvice pujcuji a moci odmitnout pujcku nekomu, kdo je v prodleni uz od prvni splatky.

Planovanou zmenou se ze sloganu “Lide pujcuji lidem” stane “Algoritmus pujcuje lidem”. Lide jsou ti, kteri Zonky tvori, lide jsou ti, kterym pujcujete, lide jsou vasi investori. Bez teteo sluzby se ze Zonky stane jen dalsi mikropujckova platforma, kterych je na trhu nekolik.

Nerentabilni urok jen stezi prevysujici inflaci ani nezminuji. V soucasnosti mam ve svem leta budovanem portfoliu dvojnasobny vynos.

Doufam, ze se Vam ozve dostatek nespokojenych investoru, takze jeste toto (z meho pohledu nesmyslne) rozhodnuti budete mit cas prehodnotit.

6 Likes

Ještě,že končím.Jsou české platformy kde zainvestujete 10%-17% a vy dáváte 3%? Směšné.

1 Like

A jako bonus nejde na Zonky prodat participace hromadne, jak mi sdelili na chatu. Nechce nekdo brigadu tak na 2-3 dny, potrebuju rucne po jedne prodat asi 2200 participaci. Fakt demence. Clovek zasne, jak nekdo dokaze neco uplne znicit behem kratke doby.

4 Likes

Odložte sentiment… Značka už je vybudovaná a zájemcům o půjčky nikdo nebude moc zdůrazňovat, že lidé už lidem vlastně nepůjčují. My jsme se postupně ze zajímavého zboží změnili v otrapy, kteří vyžadují značnou podporu a navíc chtějí vydělávat svých 6%. O rentiéry se postará jeden skript, jejich nábor bude jednodušší a navíc se spokojí s polovičním zúročením. Realisticky vzato, jsme překážka pro “další posilování Zonky”, takže žádné přehodnocení nepřipadá v úvahu. Zbývá jen otázka, jak to tu zabalit s minimálními ztrátami, protože nikdo příčetný asi nevěří tomu, že za deset let se nám ještě někdo bude starat o poslední desetikoruny z dobíhajících půjček.

17 Likes

Toto zvládne Robozonky…

Od listopadu uz Robozonky neudela nic.
Coz mne privadi k uvaze, jestli bude api dostupne alespon pro prodej participaci…

1 Like

Bondster je to česká poltforma 10%-17% roční výnos.

1 Like

Ahoj jak bude fungovat sekundární trh? Taky končí? Bude jen možnost nechat to "doběhnout"nebo něco jiného?
Děkuju za odpověď🙏

Ten krok zainvestovat celou půjčku a pak jí nabídnout k rozebrání mi přišel ještě logický. Ona ta rychlost, s jakou musíte klienta zpracovat, je opravdu asi zásadní. A z pohledu toho, kdo si půjčuje… mít svůj příběh na tržišti a vůbec netušit, jestli to dopadne. To ta banka nabízí praktičtější přístup. Takže pro to bych měl i pochopení.
Ale to nemění nic na tom, že na tento princip byly navázány kroky, které už mi nepřišly moc fér vůči investorské komunitě :-/

1 Like

Zdravím,
když se rozhodnu všechny participace prodat, tak mi tam pořád (naštěstí) zůstává jen pět neprodejných, ze kterých ale chodí měsíčně pár korun. V tom je ten problém, protože představa, že ještě třeba sedm let budu řešit, jak do daňového přiznání uvedu těch pár korun ročně. Raději bych těchto pět participací zonky prostě “daroval”, když už nejdou prodat.

Pokud se na to již někdo ptal, tak se omlouvám.

Díky za odpověď.

1 Like

Ptal, ale žádná odpověď nezazněla. Ono to teď asi celkově bude se získáváním poctivých odpovědí složitější.

4 Likes

PPF je ve ztrátě, jestli se nepletu, takže to vypadá, že už se nemůže dále dělit s drobnými investory… ale možná je za tím něco úplně jiného.
Každopádně souhlas, že jedině nabídka odkupu bez poplatků, při takovéto změně podmínek by byla fér.
A další souhlas, že dá čekat, že při tomto přístupu nebude podpora fungovat dalších 10 let a dá se očekávat další změna podmínek.

7 Likes

Pěkně si Zonky s investorama vytřelo prdel.

8 Likes

Tak jsem si to dneska přečetla, co Zonky chystá a protože to je absolutně nepřijatelné (aktuálně mám cca 6.3% zisk, takže na 3.05% opravdu klesnout nechci, to se ani nevyplatí), mám otázku. Co doporučíte místo Zonky? Mintos? Nebo něco jiného? Tady prostě končím a i kdyby změnili svůj záměr zpátky, jsou už pro mě nedůvěryhodní. Děkuji.

1 Like