S tím udělováním pokut to je spíše otázka na psychologa nebo statistika se solidním datasetem. – Vůbec bych se nedivil, kdyby se dalo ukázat, že takto delikventní klienti (60+ dní) po udělení pokuty mají ještě menší motivaci začít řádně splácet a tudíž je její efekt přesně opačný.
Hezký den,
nepropisováni neúspěšných telefonických kontaktů se objevilo až začátkem května, kdy jsme na vymáhání přešli na nový a efektivnější postup.
Co se týká pokut, tak zde musíme brát ohled na obě strany - příjem z pokut pro investory se pohybuje v řádu korun, naopak pro klienty s půjčkou naúčtování více pokut po sobě, může být likvidační.
U této konkrétní půjčky č. 1004413819, byla poslední pokuta udělena v březnu. Další pokutu už jsme neudělovali, protože klient přislíbil úhradu a dohodu dodržel. Dnes je 94 dní po splatnosti a při tak vysokém DPD již pokuty neudělujeme, protože hrozí zesplatnění a je zbytečné navyšovat dluh.
Mohu vás ujistit, že nevoláme pouze z jednoho telefonního čísla. Skrytá telefonní čísla ale nepoužíváme, protože to není v souladu s naší firemní kulturou.
Dominika
Dobrý den. Ale ono nejde přece jen o nepropisování neúspěšných hovorů, nepropisují se evidentně ani automatická upozornění. 4 dny po splatnosti a klient nedostal ani SMS?
Dobrý den, @Tery84,
SMS posíláme vždy první den prodlení, pokud to zrovna nevyjde na víkend. Tam jde pak notifikace po víkendu.
Dominika
Ja u nekterych mam jakykoli posledni pokus o kontakt (sms, mail, notofikace) v cervnu, takze to tak horke nebude nepropisovani jsme primo v tomto vlakne resili 24.unora, pro me jasny signal, ze sekce vymahani u pujcky je vlastne zbytecna, nic mi nerekne
Nedávno se mi stalo, to co se stát muselo - u jedné z půjčky klient zemřel a nezanechal po sobě dostatek majetku, takže je půjčka odepsaná. To se projevilo v přehledu na webu (částka se přesunula do “ztraceno”). V přehledu půjček je ale tato půjčka stále v zesplatněných a to mi přijde hodně nešikovné. Bylo by prosím možné pro takovéto půjčky udělat speciální rubriku nebo je v seznamu zesplatněných nějak extra označit (třeba přeškrtnutím). V mém případě se jedná o půjčku č. 1007134241.
Díky
Zdravím. Filtr “Ztraceno” se řešil snad už před dvěma lety. Podpora Vám zajisté laskavě sdělí, že si tu položku můžete najít v exportu investic.
Ale filtr ??? Na to zapomeňte, protože na Zonky slovo ztraceno je asi zakázané. Kdybych to napsal nahlas, tak by to zacenzurovali černou barvou a na to by zlatým písmem napsali RENTIÉR, protože to slovo je momentálně “in” a “cool”
Uplně teď vidím jak se v Zonky válí po zemi a trhají se smíchy, že pár tragédů si přeje filtrovat ztracené půjčky
Rád bych oprášil toto téma, protože se, alespoň podle mé zkušenosti, stále nepodařilo zlepšit/opravit systém co se aktualizování vymáhání týče.
Je pro mě velmi frustrující když u půjček, které jsou třeba i více než 5 dní po splatnosti nevidím žádné konkrétní informace o vymáhání a při dotazu na chatu dostanu odpověď tohoto typu:
" Vždy se snažíme s klientem domluvit, aby poslal alespoň část dlužné částky. Samozřejmě se snažíme co nejdříve vymoci celou dlužnou částku a klienta rozplatit. V části Lidé, které jsem podpořil, jsou pod symbolem “i” uvedeny informace o postupu vymáhání u konkrétní půjčky. U zesplatněných půjček přichází na řadu právní vymáhání a postupujeme vždy v souladu se zákonem a s našimi podmínkami. Pokud pro Vás nejsou tyto informace dostačující, tak se můžete kdykoliv obrátit na e-mail pohledavky@zonky.cz, kde Vám kolegové proces rádi objasní. Bližší informace o tom, jak pracujeme s půjčkou v prodlení, naleznete zde: https://zonky.cz/risk/."
Ve svém portfoliu mám více než 8tis. participací, takže není moc reálné, abych se na každý nevyřešený případ dotazoval na uvedeném emailu, jak to vypadá s vymáháním. Stejně tak asi není z pohledu Zonky žádoucí, aby se více než 10tis. investorů dotazovalo emailem na stav jejich participace. Víme s již dříve uvedeného, že chyba se začala objevovat v květnu, protože Zonky přešlo ve vymáhání na nový a efektivnější postup. To je báječné, ale dnes je 11.8.2021 a stále to není funkční! Pro mě jsou informace ohledně vymáhání dost klíčové při rozhodování co s participací udělám, protože každý den prodlení přináší ztrátu v podobě automaticky nastavené slevy (nyní se výrazně zpřísnily již od prvního dne po splatnosti).
Mám dvě otázky:
Je reálné se dozvědět, kdy bude tato klíčová informace opět plně funkční, protože u portálu s půjčkami to považuji za jednu z nejdůležitějších věcí pro investora?
Máte s tím někdo podobnou zkušenost nebo jsem jediný, kdo takovou informaci marně postrádá?
Zonky přešlo z vymáhání pohledávek na neinformovaní investorů a následné zpeněžení této neinformovanosti? Máte nějaký nový model slev při prodeji, participací o kterém jste nás opět zapomněli informovat? Při pohledu do mého portfolia a čtení příspěvku investorů @comba a @jay.a.key, nevím co jiného si mám myslet, než že je jednodušší brát peníze investorům, kteří důvěřují vašemu skórování půjček, dlužno říci očividně chybnému. Usuzuji podle nekomunikace s dlužníky a nastavení slev pro investory při prodeji.
Hezký den všem,
@comba – na opravě skutečně pracujeme. Bohužel ale nedokáži přesně říci, kdy bude nasazena.
@jay.a.key – můžete mi, prosím, napsat číslo této půjčky?
@dytrych – nový model určování slev nemáme. Jedině, co mě napadá, je oprava algoritmu napočtu slev. Tímto tématem jsme se již zabývali v tomto vlákně: Výše slevy po uzdravení půjčky vyskočila!
Dominika
Tato situace je uz da se rict tragicka… neni vyjimkou pujcka pres 80 dni po splatnosti a posledni pokus o kontakt pred 3 tydny. Opravdu nechapu, za co investori teda plati takove poplatky, klientsky pristup u zonky je na velmi nizke urovni, bohuzel
Děkuji Dominiko za reakci.
Přiznám se, že mě odpověď typu “nedokáži říci, kdy bude oprava nasazena” vůbec neuspokojuje. Možná za týden, měsíc, rok… hmm toto není dobrá vizitka správného plánování a prioritizace, když není možné určit nějaký přesný termín, ke kterému je napnuto úsilí to opravit.
Jestli aktuálně systém není 3 měsíce funkční a poplatky jsou přitom investorům strhávány jako by systém funkční byl, není na místě přemýšlet o nějaké dočasné úpravě měsíčních poplatků, aby bylo vyvinuto ze strany Zonky větší úsilí tento, pro investory důležitý parametr, opravit? Minimálně zcela zrušit poplatek “za předčasný prodej” na sekundárním trhu, který musíme hradit, byť by třeba nebylo nutné participaci prodávat, ale není se podle čeho rozhodovat? Takto se vlastně z pohledu Zonky nic neděje a peníze za poplatky “tečou” stále, bez finančního tlaku za diskomfort pro investory.
Řečnický otázka: “Kdo profituje z poplatku za předčasný prodej na SM a má zájem na tom, aby se více prodávalo před termínem”? Kdybych si mohl tipnout, tak po změně algoritmu dodatečných slev došlo i k nárůstu předčasných prodejů, ale nějaká statistika k tomu jednoznačně chybí. Nikde jsem nenašel konsolidovaná data, která by tento poplatek uváděla v nějakém měsíčním srovnání a jistě by to bylo zajímavé to sledovat. Bude tento údaj k dispozici?
Díky Comba
Ano s tím souhlasím. Není jasně definované, jaký standard může investor za své poplatky očekávat nejen ve funkčnosti investorských nástrojů, ale třeba i v tom vymáhání. De facto to nyní ani nejde kontrolovat, jestli se daří kontakty realizovat, protože to ve vymáhání není vidět.
Na jeden z mých dotazů ke konkrétnímu nesplácenému úvěru jsem dostal univerzální odpověď, “klienty zpravidla kontaktujeme v intervalech 3-5 dní”. Nevím, ale zdá se mi to nastaveno hodně široce a kontakt by měl proběhnout dříve. Chápu, že telefonicky nejde kontakt realizovat z kapacitních důvodů třeba v ten samý den, ale očekával bych, že bude odcházet automatická SMS či email s upozorněním třeba na dvoudenní bázi. Pak by třeba nedocházelo k prodlení v kontaktu s klientem, které se děje o víkendech, kdy klient není informován o zpoždění třeba více než 2 dny, když datum splatnosti měl v pátek (přímo úměrně tomu naskočí vyšší sleva).
Takže tady je také prostor pro zlepšení informovanosti ze strany Zonky vůči investorům. Zveřejnit závazná pravidla pro kontakt s neplatícím klientem, aby bylo jednou pro vždy učiněno těmto dohadům za dost. Rozhodně by se tam neměla vyskytovat formulace “zpravidla”, protože na mně to zpravidla nevychází.
Např: (vše zaznamenáno do Vymáhání pro informování investora)
- každému neplatícímu klientovi odchází SMS či email s upozorněním na dvoudenní bázi (dle preferencí klienta)
- první pokus o telefonní kontakt ze strany operátora proběhne nejpozději do 4 dní od data prodlení
- když nedojde k úhradě splátky do 7 dní, obdrží klient informaci o hrozbě pokuty z prodlení (formou SMS či email)
- druhý pokus o telefonní kontakt ze strany operátora následuje ne déle než 8 dní od data prodlení
atd.
Existuje někde takový souhrn?
Dobry den @Dominika-Zonky,
nevim zda si to uvedomujete ale novy model urcovani slev = uprava algoritmu napoctu slev. A Vy mi tady napisete, ze novy model urcovani slev nemate ale, ze jste opravili algoritmus napoctu slev. Takze si protirecite.
Mate pravdu, jiz se neco podobneho resilo ve vlakne: Výše slevy po uzdravení půjčky vyskočila! Ale tam se resilo, ze po 12 dnech byla sleva 44% a nyní je tato sleva defakto po 6 dnech. Takže laicky řečeno jste opet dramaticky zvysili svou provizi za vystaveni na sekundarni trh a to defakto o 50%.
Pripojuji screen jak to vypada po 8 dnech
Divam se na Parametry sekundárního trhu (účinné od 26. 7. 2021) - Coz jste napsala, ze se nic nemenilo a podle “účinné od 26. 7. 2021” asi menilo a stejne se nemohu dopocitat 50% po 8 dnech.
Pro zajimavost, ono se to resilo i zde Vypočtení slevy při prodeji na sekundárním trhu, kde moderatori prestali radeji odpovidat na dotazy, protoze jich tam bylo asi moc… Nebo to vlakno “jen” zapadlo?
Presne tak nejak bych si jasna pravidla predstavovala taky. Bohuzel, pujcku o ktere jsem psala vyse, jsem dnes nasla v zesplatnenych a ve vymahani se pise co? 26.cervence byla klientovi zaslana SMS. Tot posledni zaznam. Super, ze neplatici klient je informovan, co bude a nebude a investor jen ceka. Ano, kdyz napisu do zonky s cislem pujcky, daji mi o ni vic info, ktere bezne videt neni, ale to mam fakt psat kvuli kazde pujcce, kde se na ni 3 tydny ani nehrablo? Tohle neni investovani, ale charita - poskytnu sve penize a doufam, ze se mi v budoucnu ma stedrost vrati.
A hle, taky se zpetne ve vypisu objevila informace z 1.cervence (ktera tam tou dobou opravdu nebyla), ze klient precenil sve sily a jedina moznost je insolvence a ze investori budou o zesplatneni informovani…Kdy? V prosinci?2030?
Toto mi proste zavani, ze si tam nekdo rozdava popisky jak prospekty
@pia V případě, kdy si klient zažádá o oddlužení, tak informaci předáváme investorům záměrně se zpožděním. Je to z důvodu ochrany identity klienta a je tomu tak už dlouhou dobu, není to žádná novinka ve Vymáhání. Soudní jednání a případné povolení insolvence opravdu trvá několik měsíců, zpravidla dříve než po půl roce výsledek nebývá. Obecně můžeme říct, že v případě zesplatněných půjček se řešení táhne v rámci měsíců až roků. To je bohužel ovlivněno rychlostí českých soudů.
U každé půjčky, která je po splatnosti, klienty kontaktujeme minimálně jednou týdně. V rámci veřejných poznámek pro investory aktuálně vidíte pouze automaticky generované notifikace, ale manuální snahy o kontakt klienta se bohužel do poznámek nepropisují. Samozřejmě nechceme, aby naši investoři museli pravidelně psát dotazy ke stavu vymáhání svých participací. Není to optimální stav ani pro investory, ani pro Zonky, na opravě pracujeme. Řešení tohoto problému bohužel zabírá více času, prosíme tedy o strpení.
Budu se opakovat, ale toto je pro investora klicova sekce a je bohuzel nefunkcni. To ze nam ukazuje generovane zpravy je asi tak vypovidajici, jako ze nam seznam ukazuje, jake je datum. Postradam proste porad informaci, ze pujcka bude zesplatnena a tudiz bych ji mohla (byt s obrovskou ztratou) prodat. Takto jste investory o moznost prodeje na posledni chvili pripravili. Ano, nekdo by mohl namitat, ze bylo dost casu ji prodat, no kazdy ma nejake strategie a potrebuje k nim informace.
Zeptam se tedy jinak, timto zpusobem muzete zesplatnit i pujcku treba jen 50 dni po splatnosti? Ze je klient v insolvenci, vy z duvodu jeho ochrany nepodate o insolvenci info (jakoze by jeste ten den nabehli investori na insolvencni rejstrik a zkoumali mezi tisicema lidi, kdo tam pribyl?) a bez upozorneni zesplatnite? Pokud je tato moznost realna, jakekoli trideni investic podle delky delikvence postrada smysl, proste neplati a tecka.
Hezký den všem,
ve vymáhání postupujeme stále stejně a to v souladu se smluvní dokumentací. Podrobnější fungování vymáhání, jsme nedávno zveřejnili zde na Foru a na stránkách risku: https://zonky.cz/risk/#EarlyCollections.
Změna smluvní dokumentace dne 26. 7. 2021 se týkala pohledávek a participací, které byly v minulosti po splatnosti více než 90 dnů, ale nejsou zesplatněné. O tom jsme informovali v posledním Newsletteru i zde na Foru.
Na výši slevy má vliv mnoho dalších faktorů např.: úroková míra úvěru, počet uhrazených splátek (na začátku je sleva vyšší, protože se klient ještě nestihl rizikově vyprofilovat), platební morálka u dalších úvěru aj.
Dominika